Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2009 > Njegova excelencija Per Vinther na tribini EDVU

Njegova excelencija Per Vinther na tribini EDVU

U organizaciji Europskog doma Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar održano je 01. listopada ove godine predavanje pod naslovom «Tko se boji Europske unije». Predavanje je održao bivši izaslanik Europske unije u R. H. (šef Dlegacije Europske komisije) njegova excelencija Per Vinther, počasni član Europskog doma Vukovar.

BMP - 293.3 kb
S lijeva na desno: prevoditelj Goran Jelenić i nj. e. Per Vinther
BMP - 293.3 kb
Slušatelji prate izlaganja predavača

Predavač je u okviru svoga izlaganja prije svega informirao slušatelje o nastanku, razvoju, ciljevima i organizacijskom ustrojstvu Europske unije, a zatim se osvrnuo na proces integracije Republke Hrvatske u europsku zajednicu. Nakon kratkog pregleda problema koje još treba riješiti u okviru pripreme za ulazak u EU, predavač je izrazio mišljenje da R. Hrvatska dobro napreduje na putu k EU i da postoje realni izgledi da ona 2.012 godine bude primljena u europsku zajednicu.

Potaknut mnogobrojnim pitnjima sluštelja, nj. e. Per Vinther je nakon predavanja govorio o prednostima udruživanja u EU, ne poričući da ono ima i neke slabe strane, koje je - u odnosu na prednosti udruživanja - moguće zanemariti.

Konzekutivni prijevod predavanja s engleskog na hrvatski jezik vrlo je uspješno obavio Goran Jelenić iz udruge Proni.