Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2008 > Promocija knjige "Zeleni alati za održivu revoluciju"

Promocija knjige "Zeleni alati za održivu revoluciju"

U subotu, 06 prosinca, u prijepodnevnim satima, održana je u Europskom domu Vukovar promocija knjige mladih autora Dražena Šimleše i Brune Motika "Zeleni alati za održivu revoluciju". Uporaba riječi "održivost" je u zadnje vrijeme i u našoj Zemlji dostigla zavidnu populrnost, ali je u nas malo primjera dobre prakse, u kojoj se "s riječi prešlo na djela". Jedan od ovih malobrojnih primjera je Reciklirano imanje u selu Vukomerić, nedaleko od Zagreba.

JPEG - 46.7 kb
Dražen Šimleša objašnjava gradnju vjetrenjača za domaćinstvo
JPEG - 18.7 kb
Vjetrenjača na krovu kuće u Vukomeriću

Na Recikliranom imanju skupina mladih ljudi živi u XXII. stoljeću, dokazujući svima koji ne vide izlaz iz pakla industrijske civilizacije, da je život u skladu sa socijalnim i biološkim okolišem, s prirodnim zakonima i kozmičkim ritmovima ne samo moguć, već i vrlo kvalitetan. Živeći u svijetu utemeljenom na novoj filozofijskoj paradigmi (tzv. "entropijskoj"), mladi sa Recikliranog imanja poručuju da nema razloga za strah od budućnosti, budući za ključne probleme daljnjeg opstanka (energetska kriza, nestašica vode, zagađivanje okoliša i drugo) postoje rješenja. Ova rješenja se uspješno prakticiraju na Recikliranom imanju, a autori knjige ih s velikim oduševljenjem prenose na sve zainteresirane, ne samo putem njihovih izvrsnih knjiga, već i putem instruktaže u radionicama, koje drže diljem Hrvatske.

JPEG - 18.8 kb
Postavljanje solarnog klektora na krov kuće u Vukomeriću
JPEG - 46.5 kb
Bruno Motik objašnjava izradu solarnog kolektora

U knjizi "Zeleni alati za održivu revoluciju" naći ćete odgovore na pitanja kako možete sami napraviti solarni kolektor ili solarno kuhalo, kako možete sami proizvesti bio-dizel od otpadnog jestivog ulja, kako možete sagraditi kvalitetnu kuću od slame ili papira, kako možete uštedjeti velike količine energije, kako sami možete pročistiti otpadne vode i upotrijebiti ih za pranje ili zalijevanje vrta, kako možete sami proizvesti bio-sapun i drugo.

Za vrijeme razgovora na teme koje su obrađene u knjizi gosti su bili posluženi jabukama iz bio-vrta, makrobiotičkim kolačima i odgovarajućim pićem.

Knjiga "Zeleni alati za održivu revoluciju" se može kupiti i u Europskom domu Vukovar po cijeni od 80,00 kn.