Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2015 > Održana X. Vukovarska konferencija

Održana X. Vukovarska konferencija

26. lipnja je u hotelu "Lav" održana X. po redu cjelodnevna konferencija iz ciklusa Vukovarskih konferencija pod naslovom "Izazovi dijaloga u Vukovaru danas". Krajnji cilj ovog ciklusa je prevladavanje podijeljenosti vukovarske zajednice, ne samo po etničkom, već i po svim ostalim kriterijima i stvaranje jedne nove, jedinstvene, skladne i učinkovite zajednice. Organizatori Vukovarskih konferencija su Europski dom Vukovar, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Društvo intelektualaca Vukin, Vukovar.

JPEG - 65.3 kb
Konferenciju je otvorila predsjednica EDVU, dr. Lana Mayer

U toku prijepodneva održana su 4 uvodna izlaganja i to:

-  „Stanje i perspektive političkog dijaloga“ (Referent: dr. sc. Renato Matić, izvanredni profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu),
- „Značaj dijaloga u rješavanju problema nestalih“ (Referentica: Višnja Bilić, dipl. psih. načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu, Ministarstvo branitelja)
- „Sjećanje i dijalog“ (Referent: dr. med. Nikola Drobnjak, spec. psihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije, Opća županijska bolnica Vukovar) i
- „Dijalog među mladima Vukovara“ (Referentica: Biljana Gaća, dipl. polit, vijećnica Gradskog vijeća Grada Vukovara

JPEG - 62.9 kb
Prof. dr. Renato Matić govori o stanju i perspektivi političkog dijaloga

Nakon uvodnih izlaganja održana je diskusija, u okviru koje su sudionici konferencije postavljali pitanja i komentirala prezentirana izlaganja. U okviru diskusije je i bivši veleposlanik EU u R Hrvatskoj , gospodin Per Vihther, izložio iskustva Njemačke i Danske u uspješnoj zaštiti manjinskih prava Nijemaca u Danskoj i Danaca u Njemačkoj, te o pozitivnim učincima odgovarajućeg tretmana nacionalnih manjina.

JPEG - 67.6 kb
Višnja Bilić, načelnica Sektora u Ministarstvu branitelja, govori o značaju dijaloga u rješavanju problema nestalih

U poslijepodnevnim satima su održane 3 radionice, na kojima su sudionici konferencije imali zadaću da
- identificiraju i rasprave prepreke dijalogu u zajednici danas,
- identificiraju i rasprave mogućnosti uklanjanja postojećih prepreka,
- identificiraju akter3e u zajednici koji bi mogli pridonijeti razvoju dijaloga i
- utvrditi što svatko od nas može učiniti, da bi se u zajednici unaprijedio dijalog.

JPEG - 72.6 kb
Biljana Gaća, vijećnica u Gradskom vijeću Vukovara, govori o dijalogu među mladima Vukovara

Voditeljice radionica su bile prof. dr. Dinka Čorkalo Biruški, redovna profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zdenka Pantić, dipl. psih, Rehabilitacijski centar za stres i traumu te Višnja Bilić, dipl. psih., Ministarstvo branitelja.

JPEG - 78.9 kb
Sudionici Konferencije su sa zanimanjem pratili uvodna izlaganja i aktivno sudjelovali u raspravi

Nakon završetka rada u radionicama održana je plenarna sjednica, na kojoj su sudionici konferencije na temelju zaključaka svih radionica, kao i na temelju dodatnih prijedloga, učinjenih na plenarnoj sjednici, usvojili konačne zaključke konferencije.

JPEG - 73.2 kb
Cijeli tijek Konferencije Blanka Smoljan je neumorno prevodila na njemački jezik gospodi Per Vintheru i Max Brändleu, šefu Zaklade FES

Konferencija je održana zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade Friedrich Ebert.