Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2015 > Počasnoj predsjednici EDVU dr. Ljiljani Gehrecke uručeno visoko njemačko (...)

Počasnoj predsjednici EDVU dr. Ljiljani Gehrecke uručeno visoko njemačko priznanje

25. lipnja ove godine počasnoj predsjednici Europskog doma Vukovar, dr. Ljiljani Gehrecke, uručeno je visoko priznanje SR Njemačke „za posebne zasluge učinjene za narod i državu“ :
Križ za zasluge na Vrpci Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke.

JPEG - 43.8 kb
Križ za zasluge na Vrpci Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke.

Priznanje je Ljiljani Gehrecke uručio ministar za Savezno vijeće, Europu i međunarodne poslove pokrajine Baden Württemberg, gospodin Peter Friedrich. Navodeći razloge zbog kojih se dodjeljuje priznanje, Ministar Peter Friedich je, među ostalim, rekao:

„Angažirane građanke i građani, bilo u Hrvatskoj ili u Njemačkoj, koji daleko izvan svojih poslovnih obveza volonterski ulažu ideje, vrijeme, srce i dušu za europske integracije, vrlo su važni za mene i za naše države i zajednice. Za mene oni predstavljaju vrijedne uzore koji i sljedećim generacijama pokazuju i svojim primjerom žive jedini suvisli put. Takav je uzor gospođa dr. Ljiljana Gehrecke.

Postojeće napetosti u Vukovaru pokazuju da je rad gospođe dr. Gehrecke ne samo neophodan, već i prijeko potreban. Nadilaženje te napetosti i rascjepa zajednice za nju je bio i još uvijek jeste želja koja dolazi duboko iz srca i gori za učvršćivanjem mira u Vukovaru. I samo je tako mogla izgraditi Europski dom Vukovar u najtežim uvjetima i unatoč velikim otporima, jer ima viziju mirnog, slobodnog i socijalnog zajedništva.

JPEG - 62.4 kb
Ministar Peter Friedrich i Ljiljana Gehrecke

Nedavni događaji u vezi spora oko uvođenja dovjezičnih, latinično-ćiriličnih ploča u Vukovaru samo dodatno ukazuju na nužni nastavak rada na pomirenju. U svjetlu vrlo kompleksne povijesti značaj angažmana od strane ljudi kao što je gospođa dr. Gehrecke postaje tim jasniji.“

Obraćajući se dobitnici priznanja ministar Friedrich je rekao:
„Poštovana gospođo dr. Gehrecke, ostvarili ste uistinu velik i značajan doprinos za interkulturni zajednički život i poboljšali ste životnu situaciju u Vukovaru. Uvjeren sam da ste svojim zaraznim optimizmom, energijom i trudom ohrabrili mnoge ljude i usrećili mnoge građanke i građane Vukovara.

Vaš angažman treba biti uzor za mnoge druge. Brojni imitatori su stoga nadasve dobrodošli. Vaše djelovanje zaslužuje poštovanje i priznanje. Stoga Vam se u ime Vlade pokrajine Baden-Württemberg srdačno zahvaljujem. I doista me veseli da Vam, poštovana gospođo dr. Gehrecke, po nalogu saveznog predsjednika SR Njemačke, gospodina Joachima Gaucka, mogu uručiti Križ za zasluge na Vrpci Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke.
Ostanite dragulj ovoga grada, regije i Vaše zemlje, kao i našeg plodnog međudržavnog dijaloga.“

JPEG - 87.9 kb
Pozivu na svečanost u povodu uručenja odlikovanja odazvao se veliki broj pozvanih

Nakon laudacija ministra Friedricha prisutnima se obratila i dobitnica priznanja, koja se zahvalila svima koji su na bilo koji način podupirali rad Europskog doma Vukovar, Udruge, koja je predstavjala osnovu, potporu i izvor snage za njezin rad.

Svečanosti koja je upriličena u povodu predaje odlikovanja, prisustvovali su Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Živorad Simić, generalni konzul R. Srbije u Vukovaru, Bojan Glavašević, savjetnik ministra branitelja, Marija Budimir, zamjenica gradonačelnika Vukovara, Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka, Elke Tiedt, voditeljica Odjela za kulturu Veleposlanstva SR Njemačke, Kristine Döll, pročelnica Kabinete ministra Friedricha, Matthias Holzner, savjetnik za Dunavsku strategiju pokrajinskog ministarstva Baden Württemberg, Pamela Čebić Sekulić iz Odjela za kulturu Veleposlanstva SR Njemaöke, Per Vinther, bivši veleposlanik Europske unije u R. Hrvatskoj, Max Brändle, Voditelj Zaklade Frierich Ebert u Zagrebu, prof. dr. Dinka Čorkalo, profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, John Braithwaite, profesor Nacionalnog sveučilišta Australije, Valerie Braithwaite, profesorica Nacionalnog sveučilišta Australije, Aleksandar Maršavelski, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, Vesna Teršelič, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću te brojni Vukovarci i građani okolnih mjesta, prijatelji Europskog doma Vukovar.