Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2013 > Predavanje o školi kao nositelju odgoja i obrazovanja

Predavanje o školi kao nositelju odgoja i obrazovanja

U srijedu, 27. studenog o. g. održano je na tribini Europskog doma Vukovar predavanje na temu Škola kao nositelj odgoja i obrazovanja u funkciji kvalitetnog razvoja zajednice. Predavanje je održao Igor Kos, dipl. inf., ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin i načelnik općine Beretinec, a financijsku potporu za ovo događanje osigurala je Zaklada Friedrich Ebert iz Zagreba.

JPEG - 189.9 kb
Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin

Predavač je, prije svega, naglasio iznimno veliki značaj obrazovanja za kvalitetan život i uspješan razvoj zajednice. Pri tomu on pod obrazovanjem ne podrazumijeva samo stjecanje znanja koje je neophodno za uspješno obavljanje profesije, već i razvoj emocionalne inteligencije, koja je vrlo važna za uspostavljanje kvalitetnih odnosa s drugim ljudima, kao i znanja iz područja ekologije, koje je nužno za pravilan odnos prema životnoj sredini.

JPEG - 231.5 kb
Među slušateljima su bili brojni nastavnici i ravnatelji vukovarskih škola

Što je najvažnije, cjelokupan proces obrazovanja, po mišljenju Igora Kosa, mora biti utemeljen na moralnim vrijednostima i prožet nastojanjem nastavnika da pomognu učenicima u oblikovanju ispravnog karaktera. Pri tomu je predavač posebice istakao značaj odgovornosti, naglasivši kako: .„Znanje, koje nema moralne podloge može biti vrlo opasno“.

JPEG - 195.5 kb
Biljana Gaća je zatražila od predavača mišljenje o mogućnosti rješenja problema odvojenog školovanja u Vukovaru

Da bi se mogao provoditi ovako zahtijevan, suvremeni obrazovni proces, Elektrostrojarske škola u Varaždinu je planski radila na stvaranju odgovarajućih prostornih i tehničkih uvjeta. Danas Škola raspolaže najsuvremenijom informatičkom i ostalom tehničkom opremom, odgovarajućim kabinetima i laboratorijima, tako da se u njima u okviru nastavnog procesa uspješno mogu povezivati teorija i praksa.

JPEG - 208.3 kb
Raspravu je moderirala izvršna direktorica EDVU, Dijana Antunović Lazić (desno)

Osim realizacije propisanog nastavnog plana i programa Elektrostrojarska škola Varaždin je do sada, bilo samostalno ili u partnerskoj suradnji s drugim školama, uključujući i vukovarsku školu „Nikola Tesla“, provela i mnogobrojne projekte, koji su financirani sredstvima EU. Ovo je iznimno važno sastajališta razvoja kompetentnosti za kreiranje prosperitetne budućnosti.

JPEG - 193.8 kb
Razgovor je nastavljen uz bio-vegetarijanski domjenak

Po završetku predavanja predavač je odgovarao na mnogobrojna pitanja slušatelja, a nakon zaključenja službene rasprave razgovor je nastavljen uz bio-vegetarijanski domjenak, koji je pripremila Milijana Mitrović, voditeljica projekta Hranom do zdravlja.
.