Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2013 > don Ivan Grubišić na tribini EDVU

don Ivan Grubišić na tribini EDVU

U petak, 27. rujna 2013.godine sociolog, filozof, umirovljeni svećenik RKC i saborski zastupnik, don Ivan Grubišić, održao je na tribini EDVU predavanje na temu Ne čini drugima, što ne bi želio da drugi čine tebi.

JPEG - 184.8 kb
don Ivan Grubišić govori na tribini Europskog doma Vukovar

Polazeći od konstatacije da je naša, industrijska, civilizacija bolesna i da je stari sustav vrijednosti, zahvaljujući kojemu su društva u prošlosti opstajala, srušen, don Ivan Grubišić kaže da bi „ozdravljenje“ bilo jednostavno moguće, ako bi svaki, baš svaki pojedinac poštivao maksimu sadržanu u naslovu njegova predavanja.

JPEG - 221.1 kb
Predavanje je pratilo oko 80 slušatelja

Ne čini drugima, što ne bi želio da drugi čine tebi jeste zlatno pravilo svjetske etike, koje sva ostala pravila čini gotovo izlišnim. Ovo pravilo se temelji na ljubavi, kao sili koja na nenasilan, bezbolan način regulira sve odnose među ljudima. Ovu tvrdnju je don Ivan Grubišić potkrijepio riječima sv. Augustina: „Ljubi – i čini što hoćeš“. Kada bi se ljudi istinski pridržavali ovog pravila, ne bi bila potrebna ni vojska, ni policija, pa ni zakonski propisi. To bi bio svijet bez ratova, bez straha i bez brige. Zašto suvremeni čovjek nije u stanju poštivati ovo jednostavno pravilo? Zato, jer nema dovoljno razvijenu svijest. Nema svijest o dubokoj (kvantnoj) povezanosti svekolikog postojanja, zbog koje nam se sve što činimo u budućnosti vraća.

JPEG - 217.9 kb
Predsjednica EDVU, Mira Stamatović (lijevo), predstavila je predavača, dok je direktorica EDVU, Dijana Antunović Lazić (desno) moderirala raspravu

Probleme današnjice je nemoguće prevladati bez promjene svijesti. Novo, humano društvo traži novog čovjeka, traži čovjeka koji će živjeti novu svjetsku etiku, koji će živjeti nenasilje, solidarnost, ravnopravnost i partnerstvo. A sve ovo je prirodno stanje stvari za onoga tko je dostigao potrebnu razinu svijesti.

JPEG - 199.9 kb
don Ivan Grubišić daje izjavu za Hrvatski radio Vukovar

Predavanje je financijski podržala njemačka zaklada Friedrich Ebert.