Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2013 > U Vukovaru obilježen Dan mira

U Vukovaru obilježen Dan mira

U subotu, 21. rujna 2013. obilježen je u Vukovaru Međunarodni dan mira. Mladi Vukovarci, sudionici projekta "Odmor od rata - izgradnja mira", obilježili su Međunarodni dan mira s ciljem promoviranja mira, tolerancije i uvažavanja različitosti. Ovu je akciju organizirao Europski dom Vukovar u suradnji s Gradom Vukovarom.

JPEG - 98.7 kb
Mladi mirovnjaci na ulicama Vukovara

Akcija je potaknuta pozivom gradonačelnika Hirošime, gospodina Matsuia i Komiteta za ljudska prava i demokraciju iz Njemačke, a jedan od ciljeva jeste da se mladi uključe kako u lokalne, tako i u globalne napore, kako bi se uklonila sva oružja, posebno nuklearno, te se zaustavile sve vrste ratovanja.

JPEG - 93.8 kb
Želje mladih sadržane u porukama mira

Uz podjelu materijala i humanitarno prikupljanje sredstava za slijedeći kamp, mladi su organizirali mirovnu šetnju kroz pješačku zonu, pri čemu su nosili poruke mira pripremljene na ljetnom mirovnom kampu ‘Odmor od rata – izgradnja mira’ u Neumu, na kome svake godine sudjeluje 15ak Vukovaraca.

JPEG - 103.3 kb
Gadonačelik Vukovara, Željko Sabo, dao je punu podršku mladima, koji grade mir u Vukovaru

Završetak mirovne šetnje bio je na pješačkom mostu, gdje su mladi postavili platna/zastave s mirovnim porukama. (Nažalost, zastave su uklonjene već nakon nekoliko sati, ali mladim mirovnjacima je sam čin postavljanja zastava na tako vidljivo mjesto bio dovoljan da prenesu svoju poruku.) Ovu je akciju podržao i gradonačelnik grada Vukovara, gospodin Željko Sabo, koji je ohrabrujućim riječima o mirotvornom radu popratio njihovu aktivnost. Akciji su se priključili i volonteri udruge Vukovarci dobre volje, Info-centra za mlade Vukovar i neformalna skupina mladih Vukovaraca.

JPEG - 118.2 kb
Mirovna šetnja ulicama grada