Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2013 > Forum kulture sjećanja u Vukovaru

Forum kulture sjećanja u Vukovaru

Centar za suočavanje s prošlošću DOCUMENTA iz Zagreba, uz financijsku potporu fondacije Otvoreno društvo, organizirao je u Vukovaru trodnevni Forum kulture sjećanja na temu "Sjećanja na ratove ili ratovanje sjećanjima". Forum se odvijao 0d 11. do 13. travnja ove godine. U okviru Foruma održana je - u suradnji s Europskim domom Vukovar - rasprava na temu "Ratovi u bivšoj Jugoslaviji kroz prizmu umjetnosti: u kojoj mjeri film, kazalište i vizualna umjetnost mogu biti pokretači procesa suočavanja s prošlošću?"

JPEG - 182.3 kb
Vesna Teršelič, direktorica DOCUMENTE, otvara raspravu o ulozi umjetnosti u procesu suočavanja s prošlošću

Uvodničari u raspravu su bili Dino Mustafić, Teatarski festival MESS, Sarajevo, Nihad Kreševljeković, Sarajevski ratni teatar, Borka Pavićević, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd, Stevan Bodroža, kazališni redatelj, Beograd, Slaven Tolj, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Barbara Blasin, vizualna umjetnica, Zagreb. Raspravu je moderirala Mirjana Toma, Fond za humanitarno pravo, Beograd.

JPEG - 185.4 kb
Uvodničari u raspravu izlažu svoja viđenja o ulozi umjetnosti u procesu suočavanja s prošlošću

Sudionici Foruma, predstavnici nevladinih udruga iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, obišli su mjesta sjećanja i stradanja u Vukovaru: Muzej sjećanja u Bolnici, Spomen-dom Ovčara i Memorijalno groblje iz Domovinskog rata. Nakon obilaska je vođena potresna rasprava o utiscima s posjećenih mjesta.

JPEG - 166.8 kb
Sudionici rasprave: predstvanici nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore

Način na koji se sjećamo ratnih stradanja može poslužiti bilo kao izvor mržnje i novih sukoba, ili kao izvor saznanja o bezumnosti ratovanja, odnosno kao temelj za izgradnju trajnog mira. O našoj svjesnosti i osjećanju samo-odgovornosti za budućnost ovisi koji ćemo način sjećanja izabrati. Njega kulture sjećanja ima upravo cilj da potakne i podrži ovaj drugi način.