Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2013 > Prof. dr. Dražen Šimleša na tribini EDVU

Prof. dr. Dražen Šimleša na tribini EDVU

Prof. dr. Dražen Šimleša, znanstvenik, ekolog i aktivist, održao je 09. travnja ove godine na tribini EDVU predavanje pod naslovom „Održivost- modni trend, ili uvjet za preživljavanje“. Premda vrlo mlad, prof. Šimleša predstavlja jednog od naših vodećih stručnjaka za globalizaciju i održivi razvoj. Svoje bogato teorijsko znanje u području održivosti eko-sustava, Šimleša primjenjuje na recikliranom imanju Vukomerić, nedaleko Zagreba, koji predstavlja jedinstveni obrazovni centar za stjecanje praktičnog znanja u području solarne energije, izrade prirodne kozmetike, proizvodnje i čuvanja bio-sjemena, pročišćavanja otpadne vode i općenito u području unaprjeđenja održivosti lokalna zajednice.

JPEG - 172 kb
Predsjednica EDVU, Mira Stamatović, predstavlja predavača

Predavanje Dražena Šimleše je nedvosmisleno pokazalo da održivosti nije modni trend, već je ono uvjet za preživljavanje u budućnosti. Da bi se život na Zemlji mogao održati, on se mora uskladiti s bio-kapacitetom Zemlje. Međutim, čovjek koji živi na Bliskom istoku, ili u razvijenim industrijskim zemljama, živi previše rastrošno. On troši znatno više od onoga što mu Zemlja, kroz normalne cikluse obnavljanja, zapravo može pružiti. To znači da taj čovjek živi na račun drugih ljudi, onih iz siromašnijih zemalja, ili na račun budućih generacija.

JPEG - 208.4 kb
Gost tribine EDVU, prof. dr. Dražen Šimleša, govori o održivom razvoju

Odnos između bio-kapaciteta Zemlje i postojeće potrošnje se mjeri pomoću tz. „ekološkog otiska“. Ekološki otisak se izražava u hektarima i pokazuje kolika je svakome od nas, odnosno pojedinom gradu ili državi, potrebna površina zemlje da bi zadovoljio svoje potrebe u energiji, hrani, stanovanju, transportu i drugim područjima. Primjerice, ako bi svi ljudi na Zemlji živjeli onako kao što živi prosječni Amerikanac, bilo bi potrebno 4 naše planete kako bi se njihove potrebe mogle zadovoljiti. Dražen Šimleša preporučuje da svatko od nas izračuna svoj „ekološki otisak“, kako bismo mogli znati živimo li u skladu s bio-potencijalom Zemlje, ili živimo na račun drugih, odnosno na račun budućih generacija. Pojednostavljeni upitnik za izračunavanje „ekološkog otiska“ nalazi se na stranici www.myfootprint.org.

JPEG - 210.3 kb
Iznimno važna tema i poznati predavač privukli su mnogobrojne slušatelje

Za održivi način života potrebna je visoka svijest. Zato je predavač preporučio da bi, zapravo, trebali početi raditi na sebi, kako bismo osvijestili vezu između stila našeg života, s jedne, i njegovih posljedica na održivost Planete, s druge strane, te ovo dvoje mogli dovesti u sklad, u interesu opstanka života na Zemlji.

Poslije predavanja se razvila živa diskusija, koju je moderirala Dijana Antunović Lazić. Predavanje je financijski podržala njemačka Zaklada Friedrich Ebert.

JPEG - 224.4 kb
Bio-vegetarijanski domjenak se odlično uklopio u problematiku održivog razvoja