Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2012 > U organizaciji EDVU održan u Vukovaru susret podunavskih zemalja

U organizaciji EDVU održan u Vukovaru susret podunavskih zemalja

Od 25. do 29. 10. održan je u Vukovaru - u okviru projekta Dunavske priče - susret podunavskih zemalja. U susretu su sudjelovali partneri Europskog doma Vukovar iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Srbije. Zadaća ovog susreta je bila prezentacija rezultata jednogodišnjeg rada partnera na ostvarivanju ciljeva projekta, kao i dogovor oko suradnje u narednom razdoblju, odnosno do okončanja provedbe projekta (sredina lipnja 2013. godine).

JPEG - 151.9 kb
Carmen Stadelhofer, ravnateljica ZAWiWa otvara prvu plenarnu sjednicu sudionika susreta

Tijekom prvog dana susreta pristizale su jedna za drugom grupe iz partnerskih zemalja, a na večer je održana prijateljska večer, na koju su bili pozvani i predstavnici svih nacionalnih manjina koje žive u Vukovaru. Svaka grupa je iz svoje zemlje donijela uzorke specifičnih jela i pića, od kojih je sastavljena bogata podunavska trpeza.

JPEG - 37.1 kb
Zvonimir Frka Petešić drži predavanje o Hrvatskoj
JPEG - 42.7 kb
Carmen Stadelhofer govori o Europskom partnerstvu za učenje "Danube Stories"

Drugi dan susreta je bio posvećen upoznavanju Hrvatske i Vukovara. Tijekom prijepodneva sudionicima susreta je gospodin Zvonimir Frka Petešić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova održao iznimno zanimljivo predavanje pod naslovom Hrvatska- zemlja u uzletu. Poslije podne su sudionici susreta obišli barokni centar grada i - uz pomoć turističkog vodiča - upoznali se s njegovom prošlošću. Na večer je otvorena izložba “Danube Networkers on Tour”.

JPEG - 177.2 kb
Konferenciju su pozdravili, a zatim pratili njen rad gradonačelnik Vukovara željko Sabo i župan VSŽ Božo Galić, dok je Gabrijela Žalac pročelnica u VSŽ držala jedno od tri uvodna predavanja

Trećega dana je održana konferencija pod naslovom “Seniors’ education, social participation and European partnership as a Challenge and Chance for the Danube countries (Obrazovanje seniora, njihovo uključivanje u život zajednice kao izazov i šansa za podunavske zemlje). U prvom dijelu konferencije su održana tri predavanja, dok je u drugom dijelu vođena rasprava. Predavanja su održali Gabrijela Žalac, pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju Vukovarskosrijemske županije, Carmen Stadelhofer, ravnateljica institucije ZAWiW Univerziteta Ulm i Dr. Harald Kutzenberger, direktor institucije International Association for Danube Research, Wilhering, Austria.

JPEG - 194.8 kb
Za sudionike susreta njemačka nacionalna manjina je u Hrvatskom domu priredila koncert "Jesen u glazbi"

Nakon konferencije su sudionici susreta obišli memorijalna odredišta žrtava domovinskog i Drugog svjetskog rata. Nakon obilaska memorijalnih odredišta predstavnici pojedinih partnerskih grupa su prezentirali rezultate dosadašnjeg rada na projektu. Radni dan je završen slušanjem koncerta njemačke nacionalne manjine pod naslovom “Jesen u glazbi”.

JPEG - 206.8 kb
Pjevčki zbor "Liederkranz" iz Lanycsoka / Mađarska

Prijepodne četvrtog radnog dana sudionici susreta su posvetili dogovoru o nastavku suradnje do okončanja provedbe projekta. Nakon toga je slijedila prezentacija rada Europskog doma Vukovar i kratka posjeta Udruzi.

JPEG - 179.4 kb
Sudionici susreta iz podunavskih zemalja zajedno u europskom kolu

Poslije podne je bio organiziran izlet u okolicu Vukovara. Posjećen je muzej Milana Milankovića u Dalju, crkva Gospe od utočišta u Aljmašu i Vinski podrum u Erdutu. Radni dio dana je završen predavanjem pod naslovom Vukovar jučer - danas - sutra, koje je održala Ljiljana Gehrecke. Po završetku radnog dijela dana održana je prijateljska večer koja je počela pozdravnim riječima gradonačelnika Vukovara Željka Saboa i generalnog konzula R. Srbije, Živorada Simića. Za dobro raspoloženje na prijateljskoj večeri pobrinuo se KUD Dunav i njegov tamburaški orkestar, dok je udruga Hrvatska žena, kao i udruge nacionalnih manjina, koje žive u Vukovaru, priredile za sudionike susreta i sve goste prijteljske večeri bogati domjenak. Sudionici susreta su, bez izuzetka, bili oduševljeni boravkom u Vukovaru, obećavši na rastaku da će ponovo doći.

JPEG - 220.4 kb
Na kraju: svi sudionici susreta podunavskih zemalja u Vukovaru - zdovoljni rezulttima koje su ostvarili