Početna stranica > ARHIVA > MEĐUNARODNA KONFERENCIJA, LISTOPAD 2010. > PRIPREMA KONFERENCIJE > Partneri

Partneri

Nositelj projekta je Europski dom Vukovar, a partneri u projektu su EUNET, Bonn/Njemačka, Institut za Europu (u okviru institucije Salzburger Bildungswerk) Salzburg/Austrija i Centara za Europu (Zentrum für Europa) Baden Württemberg, Stuttgart/Njemačka.

1. European Network for Education and Training (EUNET), Bonn (Europska mreža za obrazovanje i trening)predstavlja mrežu europskih obrazovnih institucija. U okviru ove mreže su objedinjene nevladine organizacije koje šire europsku misao, informiraju građane o Europi i obrazuju ih za Europu. EUNET objedinjava, potiče i koordinira različita nastojanja svojih članova koja su usmjerena na unaprjeđenje europskih integracija, nastojeći izravno uključiti građanke i građane u ove procese, te objasniti ono što se u ovom području stvarno događa. EUNET ima 60 članova iz 19 zemalja. Zbog toga je ponuda informacija i raznih obrazovnih aktivnosti vrlo obimna, aktualna i inovativna - što predstavlja neizostavni preduvjet za učinkovitu interakciju građana s jedne i europskih institucija, s druge strane.

Za provedbu svojih ciljeva EUNET je konstituirao Odbor za sadržaje i metodiku, Odbor za mlade, Odbor za migracije i Savjet za razvoj i suradnju.

2. Institut für Europa im Salzburger Bildungswerk (Institut za Europu u okviru Salzburške obrazovne institucije), Salzburg, bavi se obrazovanjem odraslih. Ova institucija ima 114 područnih ureda (poslovnica) u 120 općina austrijske provincije Salzburg, u kojima rade isključivo volonteri.

Težište obrazovanja odraslih predstavlja političko obrazovanje i to prvenstveno obrazovanje za Europu. U području ovog vida obrazovanja organizirano je u okviru Instituta za Europu tijekom 1998. godine 307 događanja s ukupno 17.379 sudionika. Ovaj Institut prvenstveno podržava voditeljice područnih ureda, ali nudi i seminare, tečajeve i studijska putovanja, u koja se uključuju i zainteresirana lica iz inozemstva. Institut za Europu je član Austrijske federacije europskih domova (ÖFEH), kao i Europske mreže za obrazovanje i trening (EUNET).

3. Europa Zenrum Baden Württemberg (Centar za Europu Baden Württemberg), Stuttgart, kao nepolitička i neovisna institucija koja radi za opće dobro, funkcionira od 1976. godine kao Institut i akademija za europska pitanja. Centar je partner ministarstava, EU-institucija i komunalnih institucija koje se bave europskom problematikom, kao i sugovornik s predstavnicima obrazovanja, politike, ekonomije i kulture. Glavni cilj Centra za Europu BW je poticanje europskog ujedinjenja putem informiranja građana, objavljivanja dokumentacije i bavljenja perspektivama razvoja u okviru obrazovanja kako mladih, tako i odraslih, u području političkih, pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih pitanja europskog ujedinjenja.

Djelokrug Centra za Europu BW obuhvata organizaciju međunarodnih i lokalnih konferencija, radionica, panel-diskusija, predavanja i studijskih putovanja.