Početna stranica > AKTIVNOSTI > PROJEKTI > Projekti provedeni tijekom 2008. > Zdravlje je temelj kvalitete života

Zdravlje je temelj kvalitete života

Europski dom Vukovar već sedam godina radi na buđenju i poticanju razvitka samosvijesti, te na obrazovanju stanovništva za učinkovitu samopomoć u raznim područjima života. Cilj ovoga projekta je obuka građana za samopomoć u području

• čuvanja i unapređivanja psiho-fizičkog zdravlja, te

• povećanje praga tolerancije u stresnim situacijama.

Kao što je pokazalo dosadašnje iskustvo, četveromjesečni tečaj, koji se održava u okviru ovog projekta, dovodi postupno do poboljšanja zdravlja, do prevladavanja nagomilanog stresa, buđenja motivacije za novi početak i povećanja praga tolerancije u stresnim situacijama, a sve ovo povoljno utječe na ponovnu normalizaciju života u Vukovarskoj regiji.

Provođenje projekta se odvija putem rada u radionicama “Ekosana”, u koje se uključuje 10 - 15 sudionika. Sadržaj rada u radionicama čine teorijska izlaganja i razgovori, tjelovježbe, mentalne vježbe i vježbe opuštanja.

Rezultati dobiveni provedbom odgovarajućeg pilot-projekta tijekom 2000 godine i projekta "Unaprjeđenje samozaštite zdravlja" tijekom 2001. godine su pokazali, da se nakon samo 4 tjedna rada u radionici, zdravlje sudionika poboljšava za 30-50 %, da se za isto vrijeme značajno unapređuje njihova tolerancija na stresne situacije i sposobnost prevladavanja neprijatnih emocija, te da se istovremeno smanjuje prekomjerna potrošnja lijekova.

Nakon što je projekt nekliko godina provođen bez ičije financijske potpore, ove godine je za njegovu provedbu dio u iznosu od 20.000,00 kn osigurala INA - Industrija nafte d.d., a dio u iznosu od 5.000,00 kn Vukovarsko-srijemska županija.