Početna stranica > AKTIVNOSTI > PROJEKTI > Projekti provedeni tijekom 2008. > Tribina EDVU 08

Tribina EDVU 08

U okviru projekta „Tribina EDVU 2008.“ Planira se održavanje 4 predavanja i jedna konferencija.

a) Predavanja:

1) „Obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj: obrazovna tradicija i europske koncepcije obrazovanja“; predavač dr. Jadranka Čačić-Kumpes, znanstvena suradnica u Institutu za migracije i narodnosti.

Cilj predavanja je informiranje slušatelja o različitim konceptima obrazovanja nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kao i njihovo motiviranje za uključivanje u raspravu o „Novoj vukovarskoj školi“, kako bi se u što kraćem roku došlo do optimalnog modela obrazovanja u Vukovaru.

2) „Multikulturalizam - za i protiv“; predavač Prof. Dr. Milan Mesić, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu

U godini 2008, koja je proglašena godinom multikulturalizma, izuzetno je važno da se o ovoj temi razgovara i u Vukovaru, gradu koji od uvijek ima snažno multikulturalno obilježje. Cilj predavanja je osvješćivanje pozitivnih strana života u multikulturalnoj zajednici kao i određenih problema koji se u ovoj zajednici mogu pojaviti.

3) „Repubika Makedonija - kako je izbjegnut rat poslije raspada SFRJ i kakve su perspektive Makedonije i cijele regije u euroatlantskim strukturama"; predavač Kiro Glogorov, prvi predsjednik Makedonije.

Cilj predavanja je osvješćivanje značaja mira za kvalitetu života i učvršćivanje povjerenja u Europsku uniju. Očekuju se da će ime predavača privući izuzetno veliki broj slušatelja, što će pridonijeti daljnjoj afirmaciji Zaklade Friedrich Ebert u Vukovaru.

4) „Građansko društvo kao bitan element u sustavu europskih vrijednosti“; predavač Dr. Svetlana Broz.

Cilj predavanja je informiranje slušatelja o značaju građanskog društva za kvalitetu života u zajednici te o koracima koje na putu u građansko društvo valja poduzeti. Predavanje koje je Dr. Svetlana Broz održala u Vukovaru koncem studenog 2007.privuklo je gotovo 200 slušatelja i potaklo ih na dinamičan dijalog s predavačem. Mnogobrojni slušatelji su - komentirajući naknadno predavanje Dr. Broz - izrazili želju d je ponovo čuju u 2008.godini.

b) Konferencija

Konferencija pod nazivom „Vukovarska zajednica u proteklom desetljeću“, treća je po redu u ciklusu konferencija kojima je krajnji cilj učvršćenje povjerenja i razvoj duha tolerancije u zajednici.

I slijedeća, kao i dvije prethodne konferencije, dotiču i otvaraju vrlo delikatan i kompleksan problem suočavanja s prošlošću. Dijalog između sudionika konferencije koji pripadaju različitim etničkim skupinama, započet već na prvoj i nastavljen na drugoj, proširit će se i na sljedećoj konferenciji, kako kroz priče o primjerima dobrote iz vremena rata, tako isto i kroz priče o patnji, kroz koju su prošli svi građani Vukovara, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Očekuje se da će ovaj dijalog, koji će se voditi u radionicama pod vodstvom kompetentnih stručnjaka, potaknuti suosjećanja, koja će olakšati razumijevanje druge strane, omogućiti praštanje i tako otvoriti vrata obnovi vukovarske zajednice.