Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2012 > Ministar Predrag Matić na tribini EDVU

Ministar Predrag Matić na tribini EDVU

U četvrtak, 28. lipnja ove godine, ministar Ministarstva branitelja, gospodin Predrag Matić, održao je na tribini Europskog doma Vukovar predavanje pod naslovom Vukovar između prošlosti i budućnosti. Zahvalivši se na pozivu i izrazivši svoje zadovoljstvo time što ima priliku govoriti u Vukovaru, gospodin Predrag Matić je, s nekoliko prigodnih riječi podržao rad Europskog doma Vukovar i time dao dragocjeni moralni poticaj za dalji rad Udruge.

JPEG - 65.7 kb
Ministar Ministarstva branitelja Predrag Matić
JPEG - 79.1 kb
Sva mjesta u dvorani su bila popunjena

Gospodin Matić je svoje predavanje počeo podsjećanjem na predratni Vukovar, grad mira i blagostanja, nastavio podsjećanjem na ratna stradanja i veliku pobjedu, postignutu Mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja. Posebnu pažnju je posvetio sadašnjem trenutku i postojećim problemima vukovarske zajednice, među kojima je, kao najkrupnije, istako podijeljenost obrazovanja i nezaposlenost.
„Da bi Vukovar krenuo u budućnost, potrebni su hrabri ljudi“, rekao je gospodin Predrag Matić i pozvao vukovarske branitelje da ponesu odgovarajući dio tereta u ovom smislu. Korak u budućnost zahtijeva, međutim, da se riješi jedno od najbolnijih pitanja, koje je za sobom ostavio rat, a to je pitanje nestalih. Da bi se ubrzalo rješenje ovog pitanja, gospodin Predrag Matić je uspostavio kontakte s poglavarima Katoličke i Srpsko-pravoslavne crkve, te od njih zatražio i dobio potporu za intenziviranje angažmana na traženju nestalih.

JPEG - 76.7 kb
Predavanje ministra Matića pratili su i njegove kolege i suborci iz Domovinskog rata
JPEG - 64.2 kb
Ministar Matić je nakon predavanja odgovrao na pitanja slušatelja

Vukovar može ponovo postati jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, jer za to ima sve potrebne preduvjete. Put do toga cilja vodi preko prorade prošlost i prevladavanja podijeljenosti obrazovanja. U planu je osnivanje Memorijalnog centra, koji i će se brinuti o kulturi sjećanja, kao i Mirovnog instituta, koji će iz Vukovara u cijeli svijet odašiljati poruke mira.

JPEG - 63.3 kb
Gospođa Jozefina Varga je svojim komentarom dala zapaženi doprinos kvaliteti tribine
JPEG - 77 kb
Pitanja na koja traže odgovore mladi Vukovarci postavila je Biljana Gaća

Završetak predavanja gospodina Predraga Matića je popraćen burnim aplauzom oduševljenih slušatelja, koji su ga zatim obasuli mnogobrojnim pitanjima. Uvaženi predavač je s puno strpljenja odgovarao na sva pitanja i isto tako strpljivo slušao ispovijesti svojih sugrađana, a zatim se još dugo zadržao u razgovoru s braniteljima.
Predavanje je financijski podržala njemačka zaklada Friedrich Ebert.