Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2012 > Prof. dr. Vesna Pešić na tribini EDVU

Prof. dr. Vesna Pešić na tribini EDVU

U utorak, 05. lipnja ove godine prof. dr. Vesna Pešić,viši naučni suradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta Beograd, održala je na tribini Europskog doma Vukovar predavanje pod naslovom “Rat prestaje onda, kada se iscijele rane na duši”.

Gospođa Pešić ja na početku svoga izlaganja izrazila iskreno žaljenje zbog stradanja Vukovara, a zatim je govorila o aktivnostima Centra za antiratnu akciju Srbije, od kojih je posebno istakla javne prosvjede protiv rata i poticanje dezerterstva. Uzroci tako tragičnih sukoba, kao što je bio zadnji rat, uvijek su duboki i vrlo kompleksni, tako da ih je teško shvatiti i objasniti. Jasno je, međutim, da su ključni uzroci proteklog rata bili težnja tadašnjeg političkog vodstva Srbije za proširenjem državnih granica, kao i kolektivno sjećanje na ranije sukobe, posebice na sukobe iz vremena Drugog svjetskog rata.

JPEG - 63.3 kb
Prof. dr. Vesna Pešić izražava svoje žaljenje zbog stradanja Vukovara
JPEG - 67.9 kb
Prof. dr. Vesna Pešić govori o antiratnim aktivnostima u Srbiji

Rane na duši ostaju uvijek još dugo nakon završetka rata. Da bi se one iscijelile, potrebno je, prije svega, prevladati razlike u interpretaciji uzroka rata te sagledati i priznati vlastitu krivicu i vlastitu odgovornost za nastali sukob. Za ovo je,međutim, nužno utvrditi sve nepobitne činjenice o događajima koji su doveli do sukoba, kao i činjenice o ratnim stradanjima i žrtvama rata te dati njihovu znanstvenu i političku interpretaciju, kako bi se postigao bar minimalni konsenzus o prošlosti. Budući Srbija snosi najveću odgovornost za nastali sukob, ona mora prva početi s analizom vlastite uloge u proteklom ratu i priznavanjem vlastite krivice.

JPEG - 77 kb
Predvanju su prisustvovali brojni slušatelji tribine EDVU
JPEG - 59.6 kb
Nakon predvanja slijedio je razgovor sa slušatejima tribine

Gospođa Pešić je preporučila da se u Vukovaru konstituira jedna mješovita grupa, koja bi vrlo pažljivo i postupno otvorila dijalog o još nepoznatim činjenicama i na taj način približila još uvijek različita stajališta o nemilim događajima.

JPEG - 73.4 kb
Nakon službenog dijela večeri, slijedilo je osvježenje
JPEG - 67.4 kb
Razgovori su potrajali još dugo, uz bio-vegetarijanski domjenak

Svoje izlaganje je gospođa Pešić završila konstatacijom da se, po njenom mišljenju, posljedice rata postupno spontano prevladavaju, što je ilustrirala odsustvom bilo kakvih neprijatnosti za vrijeme svojih boravaka u Hrvatskoj. Međutim, za iskorjenjivanje eventualno mogućih sukoba u budućnosti, neophodna je šira društvena akcija u pravcu prorade prošlosti, praštanja i pomirenja.
Predavanje prof. dr. Vesne Pešić financijski je podržala Zaklada Friedrich Ebert.