Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2011 > Okrugli stol "Europska unija - šansa za mlade"

Okrugli stol "Europska unija - šansa za mlade"

U srijedu, 28. prosinca 2011. godine u organizaciji Europskog doma Vukovar, održan je, u hotelu "Lav" u Vukovaru, okrugli stol na temu "Europska unija-šansa za mlade". Uvodna izlaganja, kao osnovu za diskusiju su podnijeli Karolina Šoš Živanović iz PRONI/ Info centra za mlade Vukovar, te Siniša Mitrović , Viši referent za razvoj civilnog društva, rad s mladima i nacionalnim manjinama iz Grada Vukovara. Sudionici okruglog stola bili su mladi Vukovarci aktivni u zajednici, kroz Gradski savjet mladih Grada Vukovara, te studenti aktivni kroz studentske organizacije, političke stranke i nevladine organizacije.

JPEG - 64.4 kb
Uvodna izlaganja, kao osnovu za diskusiju su podnijeli Siniša Mitrović i Karolina Šoš Živanović

Uz vrlo dinamičnu diskusiju o rezultatima istraživanja PRONI centra, na temu "Mladi i pristupanje EU", zaključeno je da mladima treba dostavljati što više informacija kako bi sami formirali svoje mišljenje o EU. Isto tako, treba ih upućivati na različite mogućnosti sudjelovanja u državama EU kroz studijska putovanja, studentske razmjene, volontersku službu i sl. kako bi kroz direktno sudjelovanje stvarali iskustvo za rad, za napredak, te stvaranje novih navika koje će djelovati na njihov razvoj osobno, a time i na razvoj zajednice. Mladi su naglasili da su njima, prije svega, potrebne informacije korisne za njihov svakodnevni život. Suvremena tehnologija, virtualne mreže i sl. trebale bi postati alat za bržu dostupnost informacijama, a praktičan rad u drugim sredinama model za brže savladavanje životnih vještina. Naglasak je stavljen i na pasivni rad učenika u dosadašnjem sustavu obrazovanja, bez poticanja na aktivno razmišljanje.

JPEG - 61.6 kb
Svi sudionici okruglog stola bili su vrlo aktivni u diskusijiU samom gradu Vukovaru, u protekloj godini je napravljen veliki pomak kada je u pitanju otvaranje mogućnosti sudjelovanja mladih u savjetodavnim i koordinacijskim tijelima Grada Vukovara. Prema europskoj praksi razvijenih država, osnovano je Vijeće za prevenciju Grada Vukovara i Gradski savjet mladih Grada Vukovara, putem kojih mladi Vukovarci imaju mogućnost brže i glasnije poslati poruku lokalnoj vlasti o tome koje su njihove potrebe, ali i njihove mogućnosti za stvaranje kvalitetnijih uvjeta života u gradu, kako u društvenom, političkom, tako i u egzistencijalnom smislu.