Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2011 > Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić na tribini EDVU

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić na tribini EDVU

10. listopada ove godine predsjednik RH (u razdoblju 2000. - 2010), gospodin Stjepan Mesić, održao je na tribini Europskog doma Vukovar predavanje na temu Nema "nas" i "njih" - svi smo mi građani Republike Hrvatske. Biranim riječima, koje u današnje vrijeme rijetko stižu s raznih govornica u našoj sredini, gospodin Mesić je svesrdno podržao stvaranje najvažnijeg razvojnog resursa u Vukovaru, SOCIJALNOG KAPITALA, ili - drugim riječima - stvaranje snažne i učinkovite vukovarske zajednice.

JPEG - 61.3 kb
Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić govori na tribini EDVU
JPEG - 69.4 kb
Predsjednik EDVU Novica Gajić pozdravlja visokog gosta na tribini

"Hrvatska nema budućnosti, ako njezini građani jedni druge budu prepoznavali isključivo po nacionalnosti i vjerskoj pripadnosti", rekao je bivši Predsjednik. Nacionalna i vjerska pripadnost su privatna stvar pojedinca i ne smiju narušavati načelo ravnopravnosti u javnom životu. U svezi s ovim načelom gospodin Mesić se osvrnuo i na pitanje kolektivne krivice, naglašavajući u više navrata da krivica ni u kom slučaju ne može biti kolektivna. Ratne zločine su činili pojedinci i oni za to trebaju odgovarati. Radi toga je neophodno utvrditi sve činjenice o ovim zločinima, imenovati krivce i na njih primijeniti odgovarajući sudski postupak.

JPEG - 76.2 kb
Gospodin Stjepan Mesić odgovara na pitanja slušatelja
JPEG - 75.5 kb
Slušatelji su ispunili sva mjesta u velikoj kongresnoj sali hotela "Lav"

Polazeći od konstatacije da je Hrvatskoj neophodna temeljita promjena, gospodin Mesić se u svom govoru posebno osvrnuo na ulogu mladih. Mladi, koji su danas u dobroj mjeri nezainteresirani, moraju svoju pozornost s prošlosti preusmjeriti na budućnost, ali im i zajednica mora omogućiti da iskažu svoje stavove i dati im šansu za odgovorno djelovanje.

Nakon održanog predavanja, koje je s iznimnom pozornošću pratilo gotovo 200 slušatelja, gospodin Mesić je strpljivo odgovarao na njihova pitanja.

Slijedećeg dana, 11. listopada tijekom prijepodneva, Europski dom Vukovar je imao iznimnu čast primiti u posjetu bivšeg Predsjednik RH i njegove suradnike te im prezentirati svoj rad. Predsjednik je u knjigu utisaka zapisao da je impresioniran radom Udruge te je obećao novi susret u dogledno vrijeme.