Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2011 > Lazar Sojanović na tribini EDVU

Lazar Sojanović na tribini EDVU

U srijedu, 28. rujna ove godine poznati filmski redatelj, književnik i publicista, Lazar Stojanović iz Beograda, odnosno New Yorka, održao je na tribini EDVU predavanje pod naslovom "Antiratne aktivnosti u Srbiji tijekom devedesetih godina i problem kolektivne krivice".

JPEG - 61.2 kb
Lazar Stojanović govori na tribini EDVU
JPEG - 61.3 kb
Diskusiju je moderirala Dijana Antunović Lazić

Smjestivši razdoblje devedesetih godina prošlog stoljeća u širi, međunarodni kontekst, predavač je, prije svega, govorio o političkim i ekonomskim čimbenicima koji su na prostoru bivše Jugoslavije doveli do ratnog sukoba, kao i o neiskorištenim mogućnostima da se postojeći problemi riješe mirnim putem i izbjegne rat. Srbijanski građani nisu imali istovjetne stavove u odnosu na agresiju izvršenu na teritorij drugih republika bivše Jugoslavije. To je rezultiralo brojnim anti-ratnim aktivnostima u Srbiji, od kojih su - prema mišljenju predavača - najznačajnije bile aktivnosti Građanskog saveza i Centra za anti-ratne aktivnosti, aktivnost "crni flor", u kojoj je sudjelovalo više desetina tisuća građana Srbije, kao i višednevne protestne šetnje 1996. godine, kojima su građani Srbije izražavali svoje nezadovoljstvo politikom Slobodana Miloševića.

JPEG - 65.2 kb
Nakon predavanja je uslijedio dinamičan razgovor sa slušateljima
JPEG - 74 kb
Slušatelji su s izuzetnom pažnjom pratili predavanje

Što se tiče kolektivne krivice, predavač je izrazio mišljenje da krivicu u svakom slučaju treba individualizirati. U tom smislu naglasio je značaj Inicijative za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim oblicima kršenja ljudskih prava za teritorij bivše Jugoslavije (REKOM). Prema mišljenju predavača, u cilju prevladavanja hipoteke tragične prošlosti potrebno je - pored utvrđivanja činjenica o ratnim zločinima i identifikacije osoba odgovornih za ratna stradanja - riješiti i pitanje ratne odštete.

Predavanje je financijski podržala njemačka zaklada Friedrich Ebert.