Početna stranica > AKTIVNOSTI > AKTUALNA DOGAĐANJA > 2010 > Predavanje o ulozi vjerskih zajednica u otklanjanju posljedica (...)

Predavanje o ulozi vjerskih zajednica u otklanjanju posljedica rata

U vrijeme pripreme za doček Blagdana mira i ljubavi, 10. prosinca ove godine, sveštenik Srpske pravoslavne crkve gospodin Vukašin Milićević održao je na tribini EDVU predavanje pod naslovom "Doprinos vjerskih zajednica otklanjanju posljedica rata". Gospodin Milićević je sveštenik u Kapeli sv. Jovana Zlatoustog u Studentskom gradu na Novom Beogradu i glavni i odgovorni urednik Radio-stanice Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, Slovo ljubve.

JPEG - 62.3 kb
Gospodin Vukašin Milićević i gospođa Dijana Antunović Lazić
JPEG - 74 kb
Slušatelji prate izlganje gospodina MilićevićaPo mišljenju gospodina Milićevića, jedan od ključnih čimbenika tragičnih događanja u bliskoj prošlosti bila je duboka kriza temeljnih kršćanskih vrijednost. Zbog toga je - umjesto da bude povod za ljubav - različitost doživljavana kao prijetnja, te je postala izvorom netolerancije i konačno sukoba. Ovaj sukob je ostavio za sobom bolne posljedice, kako za zajednicu, tako i za svakog pojedinca. Njih je moguće liječiti jedino ponovnim povratkom na temeljne kršćanske vrijednosti, pri čemu je etički minimum tolerancija, a etički maksimum ljubav. U tom smislu osnovna zadaća kršćanskih vjerskih zajednica se sastoji u pomaganju ljudima da svoj život usklade s načelima Evanđelja, odnosno da žive u ozračju pokajanja, suosjećanja i ljubavi. Osim toga, vjerske zajednice bi trebale podržavati sve građanske inicijative u gradu koje djeluju u tom pravcu.

Gospodin Milićević je nakon predavanja odgovarao na brojna pitanja slušatelja, a zatim je razgovor nastavljen uz bioveganski domjenak, koji je pripremila gospođa Milijana Mitrović, voditeljica projekta Hranom do zdravlja.

Ovo događanje je financijski podržala Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.