Početna stranica > ARHIVA > MEĐUNARODNA KONFERENCIJA, LISTOPAD 2010. > RAD KONFERENCIJE > Treći dan rada

Treći dan rada

Prema ocjeni sudionika konferencije, koju su dali u okviru pismene evaluacijske ankete, treći dan rada bio je najzanimljiviji. Ova ocjena je sasvim razumljiva, budući su trećega dana u rad bili izravno uključeni svi sudionici konferencije. Nakon što je u prva dva dana, na temelju uvodnih izlaganja i stručnih predavanja, stvorena podloga za raspravu, sudionici konferencije su trećega dana tražili odgovore na pitanja kako prevladati postojeće predrasude, te političke, kulturne i druge barijere koje dijele narode europskog kontinenta i kako unaprijediti razumijevanje i suradnju među njima.

JPEG - 66.3 kb
Uvodničari: Thomas Heckeberg, Per Vinther, dr. Jernej Pikalo, dr. Aleksandar Popov i Ivan Pšenica
JPEG - 63.6 kb
Uvodničari: Tomislav Žigmanov, dr. Katarina Kruhonja, Branimir Kurucić i prof. Vinko Zidarić

Radni dan je počeo panel diskusijom pod naslovom Velika politika i mali koraci - perspektiva hrvatsko-srbijanskih odnosa, u kojoj su uvodničari bili Thomas Heckeberg, stalni predstavnik EUNET-a, Per Vinther, predsjednik ELDA-e, dr. Jernej Pikalo, docent političke teorije na Univerzitetu Ljubljana, dr. Aleksandar Popov, direktor Instituta za regionalizam Novi Sad, Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Tomislav Žigmanov, direktor Instituta za kulturu vojvođanskih Hrvata, dr. Katarina Kruhonja dobitnica alternativne Nobelove nagrade za mir, Branimir Kurucić, predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Vukovar i prof. Vinko Zidarić, predsjednik udruge Interkultura Zagreb. Moderatorica panel-diskusije bila je dr. Ljiljana Gehrecke. Nakon uvodnih izlaganja vođena je konstruktivna i plodna rasprava, na temelju koje je zaključeno da se u cilju unaprjeđenja mira i blagostanja u jugoistočnoj Europi mora raditi na unaprjeđenju odnosa među državama u ovoj regiji te da je u ovom smislu za rješavanje brojnih složenih međudržavnih problema potrebno otvoriti konstruktivan dijalog.

JPEG - 70.2 kb
Radionica A: Što može učiniti Europska unija?

Radionica B: Aktivni građanski angažman
Nakon panel-diskusije sudionici konferencije su radili u radionicama, u okviru kojih su u interaktivnom radu tražili najbolja rješenja u okviru zadate teme. Sudionici radionice A, koju je vodio dr. Wolfgang Forthofer uz asistenciju Dare Mayer, tražili su odgovor na pitanje Što može učiniti Europska unija za bolje međusobno razumijevanje svojih članica / kandidatkinja i prevladavanje teškog povijesnog nasljeđa?

JPEG - 70.3 kb
Radionica C: Ujedinjena Europa - šansa za mlade
JPEG - 71.5 kb
Radionica D: Suradnja podunavskih zemalja

Radionica B, koju je vodila Sabine Bliestle, uz asistenciju Jochena Geweckea, bavila se pitanjem aktivnog građanskog angažmana, radionica C, koju su sačinjavali mladi, a koju je vodio Goran Jelenić uz asistenciju Karoline Šoš raspravljala je o šansama za mlade u ujedinjenoj Europi, dok su sudionici radionice D, koju je vodila Carmen Stadelhofer tražili mogućnosti za unaprjeđenju suradnje među podunavskim zemljama.

JPEG - 63.9 kb
Završna riječ: Thomas Heckeberg
JPEG - 76.6 kb
Sudionici međunarodne konferencije u Vukovaru

Na završnoj plenarnoj sjednici voditelji i asistenti radnih skupina podnijeli su izvješća o radu i prezentirali zaključke svojih radionica, dok je gospodin Thomas Heckeberg dao završnu riječ i zahvalio se sudionicima, prevoditeljima, organizatorima, tehničkom osoblju, hotelu "Lav", kao i svim ostalim akterima koji su doprinijeli uspješnom radu konferencje. Posebnu zahvalnost je uputio Europskom domu Vukovar i njegovom volonterskom timu, koji je podnio najveći dio tereta u provedbi ovog projekta.