Početna stranica > ARHIVA > MEĐUNARODNA KONFERENCIJA, LISTOPAD 2010. > RAD KONFERENCIJE > Drugi dan rada

Drugi dan rada

Drugoga dana rada na konferenciju je stigao i državni tajnik za europske integracije mr. sc. Andrej Plenković, koji je pozdravio goste i sudionike konferencije te održao predavanje pod naslovom Uloga Hrvatske u Europskoj uniji - perspektive i izazovi za novog člana EU.

JPEG - 61 kb
Državni tajnik za europske integracije mr. sc. Andrej Plenković pozdravlja konferenciju
JPEG - 70.2 kb
V. d. predsjednika Europskog doma Vukovar prof. Novica Gajić pozdravlja konferenciju

Goste i sudionike konferencije je drugoga dana rada pozdravio i v. d. predsjednika Europskog doma Vukovar, prof. Novica Gajić, koji je prvoga dana neodložnim obvezama na radnom mjestu bio spriječen prisustvovati konferenciji.

JPEG - 61.8 kb
Dr. sc. Višnja Samardžija govori o dosadašnjem razvoju Hrvatske u kontekstu europskih integracija
JPEG - 57.7 kb
Dr.sc. Igor Vidačak govori o civilnom društvu u Hrvatskoj sa stajališta njegovog doprinosa europskim integracijama

Predavanje pod naslovom Politički, socijalni i ekonomski razvoj Hrvatske u kontekstu približavanje Hrvatske Europskoj uniji održala je dr. Višnja Samardžija, predstojnica Odjela za europske integracije u Institutu za međunarodne odnose. Iza ovoga, slijedilo je predavanje dr. Igora Vidačaka na temu Razvoj civilnoga društva u Hrvatskoj kao doprinos pripremi za njen ulazak u Europsku uniju.

Nakon ovih predavanja i razgovora s predavačima, sudionici konferencije su obišli Memorijalni centar Ovčara i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Na oba mjesta državni tajnik za europske integracije mr. sc. Andrej Plenković i stalni predstavnik EUNET-a gospodin Thomas Heckeberg položili su vijence, predstavnici svih zemalja koje su bile zastupljene na konferenciji zapalili su svijeće, a svi sudionici konferencije su šutnjom i molitvom odali poštovanje žrtvama Domovinskog rata.

JPEG - 73.6 kb
Mr. sc. Andrej Plenković i Thomas Heckeberg polažu vijenac na Ovčari
JPEG - 72.4 kb
I na memorijalnom groblju je položen vijenac i zapaljene su svijeće u znak pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata

U poslijepodnevnom dijelu konferencije Predavanje pod naslovom Srbija i ostale zemlje jugoistočne Europe na putu u Europsku uniju održao je dr. Aleksandar Popov, direktor Instituta za regionalizam iz Novog Sada, a predavanje na temu Europa konkretno: strategija EU za podunavsku regiju i njen značaj za civilno društvo održala je gospođa Carmen Stadelhofer sa Univerziteta Ulm.

JPEG - 59 kb
Dr. Aleksandar Popov govori o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe
JPEG - 65 kb
Carmen Stadelhofer sa Univerziteta Ulm govori o Dunavskoj strategiji

I drugi dan rada konferencije je završio neformalnim razgovorima sudionika i gostiju konferencije, koji su trajali do duboko u noć.